Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thlgjwmo/news.ko4.bg/wp-content/themes/admania/lib/includes/admania-customtemp-tags.php on line 248

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thlgjwmo/news.ko4.bg/wp-content/themes/admania/lib/includes/admania-customtemp-tags.php on line 249
img
Home / Астро / Децата с това име винаги са под Божията закрила и пазени от Бог – ето значението на най-красивите християнски имена:

Децата с това име винаги са под Божията закрила и пазени от Бог – ето значението на най-красивите християнски имена:

/
/
/
3005 Views

Навярно сте чували поговорката: „Името е съдба“. Не знаем дали наистина е така или е просто суеверие, но когато откриеш значението на името си и разбереш, че то е защита от самия Бог, искаш или не, някак си се чувстваш по-сигурен. Вярва се, че Бог закриля по-специално всички, които носят следните имена:

Архангел/Ангел – Архангел, командир на ангелите.
Лазар – Този, на когото Бог помага.
Богдан, Богдана – Подарък от Бог; това име обикновено се дава на деца, които са чакани дълго време.
Авраам – възвишеният баща, според библейския прародител Авраам.
Анна – Божията благодат, благодарност. Името Анна означава тази, която ще се роди отново и това е светското име на Божията майка.
Анастасия – името, което означава възкресение, обикновено се дава на момичета, родени около Великден.
Ангелина – Божий пратеник, ангел.
Лидия – родена от Бога
Кристина – Този, който е помазан (благословията на Бога, дадена от помазването с миро), идва от името на Исус Христос.
Теодора – дар от Бога

деца имена

Децата, родени през зимните месеци, получават специални имена

Имената, които се дават на децата по нашите земи, имат специално значение. Най-често нашите предци са ги избирали според времето на раждане или са имали за цел да „защият и пазят” слабото дете от всякакви злини. Ето как най-често са наричали ​​новородените в миналото:

Зимата в нашия край е обвързана със студа, снега и коледните и новогодишни празници. В древни времена децата, родени в този период, са били добре обгрижвани, за да бъдат здрави и да не боледуват въпреки студената зима.

Затова често им давали имена, които трябвало да ги „защитават”. Друг вариант са имената, дадени според покровителя или рождения ден. Представяме ви най-красивите имена за деца, родени през зимните месеци.

Никола / Николина

Децата, родени през декември, около Никулден, често получават имената на този велик светец. Името Никола идва от латинското „Николаус“. Това име съдържа две думи „nike“ („победа“) и laos („хора“), така че може да се преведе като победител.

Божидар / Божана

В превод от гръцки „Теодорос“ – „теос“ (Бог) + „дорон“ (дар). Това име е давано на детето, което родителите са чакали дълго време и накрая „Бог им го е дал“. Също така името традиционно се дава на деца, родени на Коледа, както и по Богоявление.

Ето и производните от него имена – Божана, Богиня, Богомил, Божидар…

имена за момичета

Андрей / Андриана

Името идва от гръцкото „Andreas“, което означава „смел, мъжествен“. В различни варианти името се изписва на всички европейски езици, благодарение на това, че е името на един от дванадесетте апостоли, а у нас се дава на деца, родени около 30 ноември, когато се чества Свети апостол Андрей .

Стефан / Стефана

Името е с гръцки произход и идва от „Стефанос“, което означава „венец“ или „корона“. В преносен смисъл името означава „този, който е коронясан“. Дава се на деца, родени през декември и около Коледа. Вариациите са: Стефчо, Стефана, Стефка, Стефанка, Стефани, Стефания…

Васил / Василка

Васил е вариант на гръцкото мъжко име, което идва от гръцката дума „basileios“, което означава „царски“, „имперски“. Може също да се отнася до растението босилек, което се счита за цвете на Бог и му се приписват много полезни свойства. Това име носят деца, родени в началото на януари, около Васильовден. Има много производни: Васил, Василий, Василена, Василка, Веселин, Веселина…

детски имена

Йоан / Иван

Името идва от гръцката дума „Ioan, Ioannes“, което означава „на милостта на Йехова“. То е повсеместно в християнския свят от древни времена. Това е библейско име и се дава на деца, родени на празника Йоан Кръстител на 7 януари.

Снежана

Име, което е доста разпространено у нас в този вариант, но е известно и сред другите славянски народи в различна писмена форма, но със същото значение. Името произлиза от „сняг“ и мъжката версия е предимно загубена, но женската все още е доста популярна. Децата, родени през зимата, са наречени да бъдат нежни, красиви, „бели като сняг“.

Кристиян / Християн

Името с гръцки произход произлиза от гръцкото „Χριστόc“, което означава „християнин“. Различни варианти на това име са много разпространени в целия християнски свят, а в България се дават на деца, родени около Коледа. Вариациите са: Кръстина, Христина, Кристина и т.н…

Източник: За жената

Какво мислиш за това?
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]