Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thlgjwmo/news.ko4.bg/wp-content/themes/admania/lib/includes/admania-customtemp-tags.php on line 248

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thlgjwmo/news.ko4.bg/wp-content/themes/admania/lib/includes/admania-customtemp-tags.php on line 249
img
Home / Разкрития / Ето го най-големият враг на Путин – дава половин милион за главата му

Ето го най-големият враг на Путин – дава половин милион за главата му

/
/
/
273 Views

На 1 март войските на Путин обкръжиха напълно Мариупол, но не могат да влязат в него от 15 дни.

Значителна заслуга за отбраната на този град се приписва на противоречивия полк Азов, който мнозина все още смятат за неонацистка част поради бившия открит флирт с хералдиката на СС и събирането на многобройни чуждестранни доброволци с екстремистки наклонности.

Факт е, че бойците на Азов са силно мотивирани да се противопоставят на руснаците и трудно се изтеглят от позициите си. Според запознати днес те са нещо различно от това, което бяха в началото: те са доста модерен и високомобилен украински екип със специално предназначение. В допълнение към пехотата, бронята, артилерията и ракетните установки, напоследък се твърди, че имат въздушнодесантни и дори водолазни ударни групи.

Първият командир и основател на Азов е крайно десен украински политик.

След като Билецки беше избран в парламента, Върховната Рада, той беше заменен начело на Азов от Игор Михайловко, а след две години беше наследен от Максим Жорин. Жорин дълго време не беше командир на трупата, така че Азов скоро беше поет от Денис Прокопенко и той е начело на поделението от пет години.

Преди три години, за да отбележи годишнината от събитията на Майдана, той привлече вниманието на обществеността, когато отказа да поздрави новоизбрания президент Владимир Зеленски при встъпването му в длъжност.

Мнозина тълкуваха това като жест на враждебност и дори прикрит антисемитизъм, но лидерът на Азов по-късно обясни, че просто не поздравява цивилни.

Денис ПрокопенкоПрокопенко е бившият лидер на феновете на киевското Динамо и според някои класически футболен хулиган.

Първо участва в революционните събития около Майдана и в боевете срещу проруските сепаратисти в Донбас и източните региони. Когато Путин нахлу в цяла Украйна, Прокопенко и неговите бойни другари от Азов решават да защитават града на брега на Азовско море, на който е кръстен отрядът и който те избират за свой щаб.

Мариупол беше обсаден от проруските сепаратисти през пролетта на 2014 г., така че те правилно прецениха, че поради стратегическото си значение скоро ще се превърне в една от най-адските части на бойното поле.

А именно, градът стои точно на пътя на сухопътния коридор между Крим и самопровъзгласилите се проруски „Донецка и Луганска народни републики“: без него руският военачалник не може да свърже своята украинска „САО Краина“.

Днес Мариупол се превърна в най-опустошения и смъртоносен украински градски център: повече от 2 500 души са убити в града досега, цели квартали са изравнени със земята от руски ракети, нито една болница или родилни домове не са пощадени, а цивилните са в агония от седмици.

Ако към всичко това се добави предишната мания на Владимир Путин по „неонацистите“ и проекта за денацификация на Украйна, ясно е, че унищожаването на Азов би било голям символичен триумф във война, която не вървеше по план от начало.

Съобщава се, че чеченският лидер Рамзан Кадиров е обявил награда от половин милион долара от името на Путин на всеки, който донесе главата му или други доказателства, че е убил командира на Азов Денис Прокопенко.

Ако Мариупол падне, всички бойци на Азов, а не само Прокопенко, знаят много добре, че за тях няма да има милост.

Какво мислиш за това?
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]