img
Home / Жълто / Ето я и жената на ген. Мутафчийски – д-р. Елена Мутафчийска /Снимка/

Ето я и жената на ген. Мутафчийски – д-р. Елена Мутафчийска /Снимка/

/
/
/
1876 Views

Съпругата на ген. Венцислав Мутафчийски продължава да бъде енигма, макар той да беше начело на НОЩ повече от година.

За нея се знае, че също е лекар – психиатър, и към момента е началник-отделение на приемно-диагностичното звено към центъра за психично здраве „Н. Шипковенски“ в София. Въпреки че жената до директора на ВМА не държи на публичността, а тъкмо обратното – предпочита да избягва светлините на прожекторите, в интернет пространството тя е главен герой в не една или две докосващи сърцето благородни истории.

Една от тях е за бездомника Иван, който всички жители на столичния кв. „Младост 1“ отлично познават. Той се появява на пазарчето в квартала в края на юли 2014 г. и заживява там. Родителите му са починали, а сестра му не желае да има каквото и да било общо с него. Той не пречи на никого – не проси, не досажда, не рови по кофите и не създава проблеми. Кротък е, но абсолютно безпомощен и неадекватен, за да се грижи сам за себе си.

Въпреки многобройните сигнали от хора, които се опитват да му помогнат, социалните само трупат преписки и не се задействат. Не могат да го приберат и насила, защото Иван не е агресивен и няма как да бъде задържан. В същото време бедният бездомник добива още по-окаян вид и потъва в абсолютна мизерия. Тогава журналистката Милена Илиева, която случайно го открива, се заема с неговата история.

Тя осъществява връзка именно с д-р Мутафчийска, която изиграва ключова роля за спасението на Иван. В рамките на няколко дни му издават лични документи и го приемат за лечение в Център за психично здраве. След няколко институции той е настанен в защитено жилище за хора с интелектуални затруднения в София. После го наемат в строителна фирма, за да изкарва сам прехраната си, и започва чисто нов, нормален живот.

В социалните мрежи циркулира и друга благородна история, в която е намесена съпругата на ген. Мутафчийски.

В разгара на първата вълна от Ковид-19 тя помогнала и на психично болна жена. За доброто дело съобщиха във фейсбук. Въпросната пациентка изпаднала в тежка криза заради безработицата и липсата на доходи. Д-р Мутафчийска била единствената, която откликнала на молбите ѝ и не просто не ѝ затворила телефона, а я приела в кабинета си, дала ѝ немалка сума пари и маски, с които да пази както себе си, така и възрастната си майка, прикована към леглото. Жената на генерала дори уредила на двете софиянки ежедневно да се носи храна, за да се минимизират социалните им контакти.

д-р Елена МутафчийскаВсички колеги на д-р Елена Мутафчийска я определят като скромен, сърцат и много отзивчив човек. Извън професията заедно с ген. Мутафчийски са родители на двама синове – Марк и Александър, които са близнаци. Момчетата им не са поели по техния професионален път, но са със солидно образование и големи успехи в кариерата. На 2 април единият от тях направи шефа на ВМА и съпругата му баба и дядо. Първородният им внук носи името Виктор, а щастливата новина пръв съобщи във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Докторското семейство има и домашен любимец – куче мопс на име Джеси. Той им правеше компания и по време на лятната им ваканция на къмпинга в Черноморец, където двамата бяха засечени за пръв път заедно.

Източник: Ретро

Какво мислиш за това?
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]