img
Home / Гурме / Не трябва нито опит, нито време: Кифлички-чудо! Вкусни, ароматни, меки като памук:

Не трябва нито опит, нито време: Кифлички-чудо! Вкусни, ароматни, меки като памук:

/
/
/
402 Views

„Когато следобедът ми е свободен, имам всичко вкъщи и не ми се налага да ходя до магазина, меся тези маслени кифлички – къщата ухае прекрасно и всичките ми сетива са подхранени.

Не изискват никакви специални умения или време“, пише ни нашата читателка Мира Илиева. Ето какво ви трябва за да си направите и вие Кифлички-чудо – вкусни, ароматни и мекички:

Продукти:

1 кг брашно
1 чаена лъжичка сол
1 кубче прясна мая (40-50 г)
100 мл хладко прясно мляко
1 чаена лъжичка захар
100 мл олио
500 мл хладко мляко
200 г масло (маргарин) – размекнато или полуразтопено
пълнеж по желание (в случая ситно нарязан салам)
За намазване – 1 яйце, сусам за поръсване

Приготвяне:

Сложете брашното в голяма купа, поръсете сол по краищата и направете кладенче в средата. Натрошете тук едно кубче прясна мая, добавете чаена лъжичка захар и налейте 100 мл топло мляко. Разбъркайте малко и оставете покрито за 10 минути, за да се активира маята и да се разпени.

След това добавете 100 мл олио в кладенчето и постепенно добавете 500 мл хладко мляко, като месите на ръка. Когато добавяте течност към брашното, никога не добавяйте всичко наведнъж, а постепенно (и обратно брашно в течност), защото понякога е достатъчно, а понякога трябва да добавите още малко.

Замесете тестото, докато стане компактно, гладко, меко и не лепне за ръцете, а купата остава чиста без остатъци от брашно в нея. Покрийте с найлоново фолио и кухненска кърпа, след което оставете на топло помещение за около час, докато удвои обема си.

Извадете тестото върху набрашнена работна повърхност, омесете го малко, за да се оформи като руло, което ще улесни разточването му на правоъгълна кора. След това с помощта на ръцете си разтеглете малко тестото и с точилка го разточете на правоъгълник. Кората не трябва да е твърде тънка или дебела, около 0,5 см.

Загрейте малко маслото (200 гр.), но не за да се разтопи напълно, а за по-лесно намазване. Намажете тестото по цялата повърхност, след което го сгънете като книга (от едната страна до половината, след това от другата страна до половината и след това от противоположната страна три пъти, за да получите правоъгълник с големината на книга).

маслено тесто

Оставете тестото да почине в хладилник за около 15 минути, като през това време пригответе плънката – в случая ситно нарязан салам. Може да напълните кифличките и с крема сирене, кренвирши, смес от сирене и кашкавал, а може и с нещо сладко. След това тестото отново се разточва на правоъгълна кора, като от време на време се поръсва с брашно, ако е необходимо.

Поставете плънката по дължина в двата края на кората (от по-дългата страна), след което навийте две рула, които се срещат в средата. Нарежете тестото в средата по дължина (между рулата) така, че да се получат две тънки рула. Нарежете ги на парчета (с дебелина три пръста) и ги подредете в тавичка, намазана с масло или застлана с хартия за печене.

Покрийте ги и ги оставете да втасат за около 20 минути, намажете ги с яйце отгоре и поръсете със сусам. След това ги поставете в предварително загрята фурна на 200-250 градуса за около 20 минути. Нека всеки нагласи печенето според фурната си.

кифлички чудо

Да ви е сладко!

Какво мислиш за това?
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Твоят коментар