img
Home / Мнения / Политолог: Никога не се съмнявайте, че Борисов може да възкръсне или поне да се върне на сцената

Политолог: Никога не се съмнявайте, че Борисов може да възкръсне или поне да се върне на сцената

/
/
/
351 Views

Елитен наш политолог направи интересен коментар за премиера в оставката и лидера на втората партия на изборите. 

Ходът на Слави Трифонов да откаже мандата, без въобще да се колебае, е тактически правилен и това ще му донесе дивиденти. Причината за намаляващата разлика между ГЕРБ и „Има такъв народ“ се крие именно в поведението на партията на Слави Трифонов. Това каза политологът Слави Василев.

Той коментира и политическите послания на премиера в оставка Бойко Борисов, както и начинът на тяхното поднасяне.

„Борисов е политическо животно. Човек може да има всякакво мнение за него. Той може по гащи да ви се появи с министрите, но няма проблем с това, защото фигурата му е толкова доминантна в българската политика, че можем да очакваме всичко от него. Никога не бива да се съмняваме в неговата способност за възкръсне или поне със сигурност да се върне на сцената.

Колкото по-странни изглеждат неговите ходове, колкото и абсурдни да изглеждат в очите на някои хора, Борисов си е извоювал този имидж и той работи в негова полза. Мълчанието на Слави Трифонов и неговата партия или оскъдните им послания, не са в състояние да контрират Борисов толкова, колкото е необходимо, за да отстъпи първото място. Борисов още е много силен и „Има такъв народ“ много внимателно трябва да помислят как ще играят срещу него, защото той не е за подценяване. От президента пък може да се появи голямата изненада“, смята той.

Според политолога БСП едва ли ще успее да състави правителство, но решението на Радев да предостави мандата именно на тях е правилно, защото все пак те са партията, която го е издигнала. Василев обаче изрази мнение, че подкрепата за втория му мандат от социалистите е дошла твърде късно и това е повлияло негативно на изборния им резултат.

„Защото образът на президента консолидира опозицията. В очите на обществото той е достойният противник на модела Борисов. Именно тази грешка на БСП ѝ отне второто място. Все пак мога да предположа, че г-жа Нинова ще предложи кабинет. Шансовете такъв кабинет да бъде подкрепен ми се струват малки, но можем да очакваме изненада. Да не забравяме, че в българския парламентаризъм се е случвало на третото раздаване да се формира кабинет“, припомни той.

Според него хората са отвратени от нашата политическа система. „Писнало им е да гледат как властта в България се формира на базата на някакви договорки. Обикновено Борисов е в основата им, той е архитекта на всяка една власт. Затова ходът на Слави Трифонов е правилен, когато отказва да участва в такива договорки. „Народняшкият“ стил на Борисов му носи дивиденти, защото той постига убеждението, че работи. Посланията на „Има такъв народ“ обаче също са успешни, макар и те да говорят малко, но когато имат какво да кажат. Предстои сериозна битка, но ако трябва да заложа на една от двете формации, това ще бъде „Има такъв народ“, добави политологът, пише actualno.com.

Какво мислиш за това?
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]