img
Home / Свят / Путин: Петър Първи върна изгубените територии на Русия и сега се прави същото

Путин: Петър Първи върна изгубените територии на Русия и сега се прави същото

/
/
/
238 Views

Руският президент Владимир Путин каза, че цар Петър I през 18-ти век не е завладял нови територии, а е „връщал“ изгубените по-рано от руската държава и добави:

„Очевидно и на нас ни се падна да връщаме и укрепваме, и ако ние изхождаме от това, че тези базови ценности формират основата на нашето съществуване, ние със сигурност ще успеем да се справим с предизвикателствата, които ни предстоят,“ заяви руският президент Владимир Путин в реч по повод 350 години от рождението на руския цар Петър I, който е смятан за най-великия владетел в историята на Руската империя, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Това е първото изявление на Путин, което може да се тълкува като допускащо възможността за анексиране на нови украински територии.

На 24 февруари, обявявайки началото на инвазията, Путин каза точно: „Нашите планове не включват окупацията на украински територии“. На 9 юни руският президент говори пред млади предприемачи след изложба, посветена на Петър Велики.

„Това, че трябва да се защитаваме, да се борим, това са очевидни неща. … Почти нищо не се е променило. … Ето, Петър Велики Велики води Северната война в продължение на 21 години. Изглежда, че той беше във война с Швеция, той отне ли им нещо … Той не отне нищо: той върна (територии)“, отбеляза Путин.

През последните седмици прокремълските медии започнаха да подготвят общественото мнение за факта, че т. нар. „специална операция“ може да продължи дълго време и не са определени конкретни срокове за нейния край. В този контекст може да тълкува и споменаването на Путин за продължителността на войната с Швеция.

По време на тази война Петър I анексира територията, на която основава новата столица Санкт Петербург. Путин посочи, че в началото на войната европейските държави смятат тези земи за притежание на Швеция. „Всички я признаха за шведска и от незапомнени времена там са живели славяни заедно с угро-финските народи. Освен това тази територия е била под контрола на руската държава“, подчерта той.

През миналия месец говорителят на Кремъл Димитър Песков заяви, че ще зависи от жителите на райони в Украйна, контролирани от руски войски, да определят бъдещия си статут.

Президентът Владимир Путин пък подписа указ, с който се ускорява процеса за придобиване на руско гражданство на жителите на контролираните от Русия Херсонска област и Запорожието.

Кремъл отговоря отрицателно на въпросите дали инвазията ще има за цел да завземе украинска територия и да промени режима. Неговият говорител Дмитрий Песков каза, че Москва все още смята Володимир Зеленски за президент на страната.

В същото време на територията на окупираните райони на Украйна назначените от руската страна администрации обявяват планове за провеждане на референдуми по въпроса за присъединяване към Русия. Тези региони бяха посетени от първия заместник-ръководител на администрацията на Кремъл и бивш премиер на Русия Сергей Кириенко. По отношение на него очевидци на тези посещения съобщиха, че Кириенко подкрепял провеждането на референдуми. Официално Кремъл казва, че въпросът за присъединяването трябва да бъде решен от жителите на украинските региони.

По-рано в четвъртък РИА Новости публикува интервю с депутата от Държавната дума Адам Делимханов, който командва чеченските бойци и участва в превземането на Мариупол. От казаното от тях следва, че инвазията няма да спре, докато Зеленски остане на власт.

Песков отказа да отговори на въпросите на журналистите дали от гледна точка на Кремъл резултатите от „специална военна операция“ могат да бъдат постигнати без смяна на властта. „Оставям това без коментар“, каза той.

Зеленски заявява, че Украйна ще се бие до победа и се съгласява да проведе мирни преговори с Путин при условие, че руските войски се върнат на позициите си на 24 февруари. Кремъл отхвърля този подход. Войната в Украйна продължава вече 106 дни.

Какво мислиш за това?
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]