img
Home / Свят / Русия пуска най-могъщият танк в света заради Украйна?

Русия пуска най-могъщият танк в света заради Украйна?

/
/
/
263 Views

От години руската военна общност вярва, че танкът T-14 „Армата“ ще направи революция в руската армия, коментира в началото на войната американското специализирано издание Military Watch Magazine.

След представянето на прототип през 2015 г., беше съобщено, че танкът е влязъл в масово производство през август 2020 г. – с няколко години закъснение от графика (но има и съобщения, че масово производство почва чак през 2022 година). Да не забравяме и появилите се кадри как прототипът е закъсал и то насред парада за Деня на победата, което отдавна е фокус на въпроса дали всъщност машината е толкова добра, колко се рекламира!

T-14 се счита за най-мощната платформа от този вид в света и в зависимост от определението може да бъде единственият боен танк от четвърто поколение. Някои от най-забележителните му характеристики включват купол с дистанционно управление, бронирано отделение за екипажа за максимална защита, радарни системи и 360-градусови камери за наблюдение. Бронята е новата реактивна броня Malachit, която далеч надхвърля тази на всеки известен произведен танк досега.

Оръдието 2A82-1M на T-14 има ненадмината скорострелност, създадено е да използва снаряди Vacuum-1 с приблизителна пробивна способност за 1000 mm, което няма почти равностойни конкуренти сред другите танкове в света. Огневата мощ на танка и изключително големия обсег на поразяване от 12 километра му осигуряват много комфортно предимство пред западните съперници.

Въпреки че T-14 е изключително боеспособен, закъсненията в производството и фокусът върху модернизирането на по-стари класове танкове като T-72 и T-90 в крайна сметка означават, че той не може да участва в руските военни операции в Украйна, започнали на 24 февруари. Това беше потенциално пропусната възможност да се тестват способностите на танка, особено като се има предвид изключителният руски фокус върху сухопътната война – във ВВС и особено ВМС (потопяването на крайцера „Москва“) откровено има сериозни провали на руската армия.

Дори ако Т-14 бяха напълно боеспособни и използвани в значителни количества, те потенциално не биха имали значимо въздействие върху кампанията в Украйна поради редица причини, смята Military Watch.

Първата е, че руската армия се въздържа от разполагане дори на танкове от среден клас в Украйна и разчита почти изключително на Т-72Б3, който е нейният най-евтин и най-нисък клас модернизиран танк. Русия не показва намерение да разположи най-добрата си броня на театъра на бойните действия, но ако Т-14 беше на въоръжение, малко вероятно е да не бъде употребен в бой.

Ако Т-14 беше на разположение, може би нямаше да има съществена разлика срещу украинската броня, дори ако на негово място беше Т-90М, разсъждава Military Watch. Липсата на модерни бойни танкове на украинската армия я накара да разчита на остарелите Т-64 и T-72A от 70-те години на миналия век. Те не само нямат съвременни сензори или каквато и да е форма на термични прицели, но също така имат изключително слаба основна броня и използват остарели снаряди BM42 Mango от съветската ера с проникване само на 450 mm на 2000 m обхват срещу хомогенна броня.

Тези снаряди са напълно неспособни да пробият челната броня на който и да е руски танк, дори на Т-72Б3, и биха направили изключително тежко бронирания Т-14 „прекалено брониран“. Снарядите Вакуум-1 на T-14 също биха били пропилени срещу такива цели.

Там, където T-14 може би е по-полезен, е за бързото пресичане на големи участъци от територия поради високата си издръжливост и мобилност и за оцеляването срещу украинска пехота, въоръжена с американски противотанкови ракети Javelin, които се използват като асиметрично средство за унищожаване на (уж) превъзходни руски брони. Javelin няма да може да пробие бронята на T-14 – ако всичко казано за машината е близо до реалността. Танкът е по-добре (или би трябвало) оптимизиран от T-72B3 за неутрализиране на пехотата на дълги разстояния с помощта на специализирани нови противопехотни патрони.

Тъй като Русия се въздържа от разполагане дори на T-90M, който също е много издръжлив дори срещу Javelin, липсата на T-14 може би не променя играта, заключва Military Watch.

Но защо във война би се отказал от най-силното си оръжие, ако можеш да го приложиш и то уж без сериозно противодействие – единствено Кремъл може да каже дали е въпрос на глупаво планиране и организация или нещо друго.

Защото анализът как Т-14 може и да не трябва на руската армия е от началото на март – и едва ли сега руската армия би се отказала от танка. Още повече, че на 27 април Military Watch съобщи – Т-90М вече е в Украйна. Точно по времето, когато вече стана ясно, че Русия не може да превземе от раз Украйна и почна да се съсредоточава в Донбас.

Сигурно е едно – на война всеки предварителен план бързо се обърква.

Какво мислиш за това?
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Твоят коментар