Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thlgjwmo/news.ko4.bg/wp-content/themes/admania/lib/includes/admania-customtemp-tags.php on line 248

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thlgjwmo/news.ko4.bg/wp-content/themes/admania/lib/includes/admania-customtemp-tags.php on line 249
img
Home / Мнения / Спомени от соца: Когато си събувахме обувките, за да влезем в „образцов дом”

Спомени от соца: Когато си събувахме обувките, за да влезем в „образцов дом”

/
/
/
306 Views

Табелите „Образцов дом“, останали от времето преди 1989 г., все още могат да бъдат забелязани на фасадите на някои къщи, макар и вече поизбелели.

В миналото те бяха символ на престиж и най-вече на еснафлък. Защото е смешно сам да се хвалиш, че къщата ти е образцова.

Най-интересното е, че пред образцовия дом домакините си събуваха обувките, за да не цапат образцовия си хол. В който мебелите в някои случаи бяха покрити с найлон, за да не се цапат и те при сядане. В образцовия дом и гостите трябваше да се събуват.

Обикновено домакинята им даваше чехли, а някои си носеха и от къщи.

Обикновено диванът и фотьойлите в тези домове бяха покрити с изкуствени китеници, а подът задължително бе застлан с персийски килим. На секцията пък на видно място се мъдреше бутилка уиски на поставка.

На нашата къща нямаше табела „Образцов дом”, никой не се събуваше на прага и никога не е имало китеници. Но тя беше далеч по-уютна от някои „образцови”.

Пепа Стоева, Хасково

Какво мислиш за това?
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]