img
Home / България / Тираджиите се готвят да блокират границата заради PCR тестове

Тираджиите се готвят да блокират границата заради PCR тестове

/
/
/
164 Views
Сподели с приятели

Румъния въведе нови мерки за пристигащите от България, считано от днес -29 август 2021 г. Така пътниците, които не са ваксинирани, не са преболедували COVID-19 и не разполагат с документ за отрицателен резултат от PCR тест, ще подлежат на 14-дневна карантина.

Това обаче затруднява работата на шофьорите на тежкотоварни машини, които са потърпевши от опашките по границите.

В големи групи за шофьори на камиони не липсват призиви за блокиране на гранични пунктове в знак на протест. Ето какво пише един от водачите Г. Колев:

„От днес 29.08. 2021г. Румънците искат PCR тест на шофьорите на камиони – седя блокиран на Силистра и ако утре не отпадне трябва да се блокират граници.“

Припомняме, че преди дни тежкотоварни автомобили блокираха движението към Дунав мост 2 при Видин в посока „Калафат. Шофьорите протестираха срещу опашките и дългото чакане за преминаване през ГКПП-то. Тогава на място пристигнаха екипи на полицията, след което трафикът бе възстановен.

Дали и в ситуацията със затрудненото придвижване по границата с Румъния ще се стигне до протестно затваряне, предстои да разберем.

В момента правилата за влизане в страната са следните:

Българските граждани няма да бъдат поставяни под карантина ако отговарят на някои от следните условия:

– да са ваксинирани срещу SARS-CoV-2, като до влизането им в Румъния трябва да са изминали най-малко десет дни от завършването на пълната схема за ваксинация. Поставянето на ваксината и датата на завършването на пълната схема на ваксинация се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден от здравното звено, където е била поставена ваксината. Той трябва да е на езика на съответната държава, както и да е преведен на английски език;

– да представят отрицателен RT-PCR тест за COVID-19, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). Необходимо е негативният резултат от RT-PCR тест да се докаже с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език;

– през последните 180 дни са преболедували COVID-19, като към датата на влизане в Румъния да са изминали най-малко 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването. Преболедуването на COVID-19 се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ за положителен резултат от RT-PCR тест за коронавирус от датата на потвърждаване на заразяването, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език.

От карантина се освобождават и деца до 6-годишна възраст включително, както и транзитно преминаващи граждани, но при условие че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането им в страната.

Какво мислиш за това?
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shares