img
Home / Свят / 2 години затвор грозят любимата турска актриса Хазал Кая

2 години затвор грозят любимата турска актриса Хазал Кая

/
/
/
639 Views

Голямата турска актриса Хазал Кая се оказа в центъра на голям скандал в родината си. Тя е заплашена от 2 години и 4 месеца затвор по обвинение за обида в социалните мрежи.

Звездата, прочула се с участието си в множество хитови сериали, е с повдигнати обвинения заради коментар по адрес на 27-годишния сержант Муса Орхан, които е подсъдим за изнасилване, станало причина за самоубийството на млада жена от град Батман.

Изготвени са обвинителни актова с искане за лишаване на свобода и на актрисите Езги Мола и Фарах Зейнеп Абдула, които също са се изказали негативно за престъплението разтърсило южната ни съседка, пише Телеграф.

На 18 август 2020 г. 18-годишната Ипек Ир се простреля с пистолет в дома си квартал Бешири в турския град Батман и по-късно почина в болница. 34 дни след самоубийството на Ипек бе открито предсмъртното й писмо, в което тя обяснява, че е била сексуално малтретирана от Муса Орхан. Той бе обвинен в сексуално посегателство, като магистратите той търка наровете в затвора в продължение на 12 години.

След като разследването на случая приключи срещу Хазал Кая бе съставен обвинителен акт с искане за лишаване от свобода до 2 години и 4 месеца за обида с гласово и писмено съобщение в социалните мрежи.

Хазал Кая даде показания пред съда, заявявайки, че самоубийството на Ипек Ер я е предизвикало широк обществен отзвук, като я е засегнало лично.

„Това беше събитие, което повлия на общественото самосъзнание. Твърдението за сексуално посегателство бе подкрепено от съдебномедицинските доклади, а възможното освобождаване на Муса Орхан разклати както моята вяра в правораздавателната система, така и на цялото общество. Обявиха, че моята приятелка и колежка Езги Мола ще бъде съдена за обида. Разбунтувах се срещу тази ситуация и публикувах своето мнение в Twitter”, заяви Кая пред Темида.

„Прочетох писмото на Ипек много пъти. В него тя казва: „Муса Орхан унищожи надеждите ми, оскверни ме и разруши моя свят“. Ипек подробно описва насилието, на което е станала жертва. Причина за моята реакция е, че всички надежди на едно младо момиче бяха отнети от човек, който използвайки служебното си положение, я принуди да посегне на живота си. Това е чувствителен въпрос за честта и достойнството на една млада жена“, заяви актрисата.

„Не желая да принадлежа към правна система, в която е престъпление да наречеш изнасилвача – изнасилвач“, категорична е Хазал Кая.

Известната изпълнителка подчерта, че Муса Орхан вече е осъден на 10 години затвор за престъплението, като присъдата е потвърдена и на втора инстанция.

Хазал Кая, която е сред най-големите активистки за правата на жените в Турция, е убедена, че реакцията й не противоречи на закона.

„Ние знаем колко е важно да се създаде обществен натиск по този въпрос, както и необходимостта от прилагане на съществуващите закони по най-ефективния начин за предотвратяване на насилието, сексуалното малтретиране и сексуалното насилие срещу жени. Като актриса винаги съм се стремяла гласът ми да се чува по такива въпроси“, заяви актрисата.

Адвокатът на подсъдимия Муса Орхан пък обвини Хазал Кая в популизъм и обяви, че тя е нарушила Конституцията на страната.

Какво мислиш за това?
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Твоят коментар